Proef de sfeer van het boerenleven!

Inmiddels alweer een paar weken geleden zijn wij er op uit gegaan naar de Geitenboerderij Ridammerhoeve. Het bedrijf ligt op een schitterende plek, midden in het Amsterdamse Bos. Naast de geiten zijn er ook kippen, varkens, koeien en paarden. Als bezoeker ben je welkom om een kijkje te nemen in de stallen terwijl de werkzaamheden gewoon doorgaan. Door de verschillende activiteiten die aangeboden worden, betrekt de boerderij de bezoekers bij het boerenwerk. 

Bij de geitenboerderij hebben zij ook een moestuin waar ze biologische groenten en kruiden verbouwen en een boerderijwinkel. Je kan er zelfs workshops volgen over kaasmaken en ook kan je er terecht om een kinderfeestje te vieren!

Nadat wij de auto geparkeerd hebben, gaan we altijd eerst wandelen door het Amsterdamse bos, het is hier heerlijk rustig. De kinderen rennen alle kanten op en spelen met de takken. Na een flinke wandeling lopen we terug naar de Geitenboerderij. Weer aangekomen bij de boerderij rennen de kinderen vrolijk het pad op richting de stal, waar ze de melkgeit zien staan en haar meteen om de nek vliegen en knuffelen.

Nadat de jongens zijn uit geknuffeld lopen we de stal in, we hebben een eigen route door de jaren heen gecreëerd, terwijl ik het blog schrijf realiseer ik mezelf, dat ik deze route met mijn ouders en oma eigenlijk ook al op deze manier aanhield. In de stal zien we de geiten staan, ze komen op ons af, nieuwsgierig of we iets lekkers bij ons hebben, helaas. We lopen nu richting de kassa, om als eerst 2 melkfles te kopen. De kinderen zingen en springen met de melkflesjes in de hand. Ik reken de flesjes snel af, zodat we meteen naar de kleine geitjes toe kunnen. Voor dat ik mijn pinpas heb opgeborgen, staan de jongens alweer in de stal. Ik volg ze snel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ah mam, kijk nou wat schattig” Hoor ik Jizhmahaël zeggen. Voor ik op kan kijken staat Jaihzihiön al aan mijn jas te trekken; “Kijk mam, aaaahh”. Er liggen allemaal pasgeboren geitjes bij elkaar! We gaan direct de stal in, om dichterbij te komen, ze te aaien, ermee te knuffelen en een flesje te geven. Onze jongens houden van het boerenleven, zij zijn daar helemaal in hun element. De geitjes komen direct op ons af en beginnen te knabbelen aan de mooie jassen van Quapi. Ik hoor Jizhmahaël nog zeggen; “Ik denk niet dat je mammie heel blij maakt als je een gatje maakt in onze jas”. Nee Jizh, mama wordt inderdaad niet heel blij van een gaatje in je jas, maar zij vinden het zo heerlijk om aan je te knabbelen. Je bent vast een lekkerding! De ogen van Jizhmahaël twinkelde en die lach, ik kon hem wel op eten, gewoon té lief!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat de geitjes wat uit de flesjes hadden gedronken, kregen we een iets grotere vriendin op bezoek. De jongens zeiden meteen; Mam, kan dat wel? Ze heeft zo een grote mond? Als ik heel eerlijk ben vond ik het ook een beetje spannend.. Maar ja, mama’s kunnen alles hé! Dus ik dacht kom op met hét flesje, ze wil wat drinken, dus dat gaan we doen. Het varken begon behoorlijk aan het flesje te trekken en te slobberen. Toen het flesje uiteindelijk op was, plofte ze heerlijk neer in het hooi en stro!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opeens zie ik Jaihzihiön met zijn eigen flesje voorover buigen naar het varken wat net zo lekker weer was gaan liggen, hij wilde hét toch ook eens proberen. Ik zag hem helemaal een beetje trillen van de spanning. Iedereen die Jaiz goed kent, weet dat hij in vergelijking met zijn broer niet zo een grote held is met dieren. Hij vindt ze leuk. maar het moet niet te fanatiek zijn en al zeer zeker niet te dichtbij en vooral niet te groot! Ik hoorde hem wel een aantal keer zeggen; Oeh mam, til me op! Til me op. Het varken is groot hé? Til me op! Ik laat hem eigenlijk altijd lopen, ik wil géén bange poeperd van hem maken!

Zo we zijn klaar met het avontuur met onze nieuwe vriendin het varken. We gaan nu op naar de speeltoestellen, dan kunnen de kinderen daar heerlijk spelen en ravotten met de andere kinderen, het was er behoorlijk druk, eigenlijk zoals altijd. Ik heb nog nooit een rustige dag mee gemaakt. Het geeft altijd een gezellige sfeer al de opa’s en oma’s met hun kleinkinderen, mama’s die ik achter hun peuters aan zie rennen en papa’s die heel stoer de varkens met hun zoons aaien. Enkele papa’s zie ik ook wel even op kijken bij de varkens met de blik van; Zal dit goed gaan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl Jizhmahaël en Jaihzihiön heerlijk aan het spelen zijn, geniet ik van een cappuccino op het terras. De kinderen vermaken zichzelf hier altijd prima. Als ik de kinderen hun gang laat gaan zijn we heel de middag alleen al in de speeltuin en bij de kippen op avontuur, wij kunnen er gemakkelijk een dagje vullen. Na het speeltuintje lopen we altijd even bij de kippen het hok in, maar soms gaan de jongens zelf er al héén en gaan zij even later weer vrolijk van de glijbaan.

 

 

 

 

 

Op de geitenboerderij lopen zo’n honderd melkgeiten, een zestigtal lammeren, legkippen en kuikens, varkens, koeien en een kalfje, een paard en een pony. Alle producten van de boerderij  zijn in de boerderijwinkel te koop. De geitenmelk verwerken zij in de kaaskelder tot verschillende soorten kaas, maar ook yoghurt, karnemelk, boter, yoka-drank en kwark. Zelfs het ijs wat wij altijd bestellen net voordat we weer op weg naar huis gaan is van geitenmelk gemaakt!

 

 

 

 

 

 

 

Tijd om bijna naar huis te gaan, maar eerst gaan we dan langs het restaurant om soft ijsjes te bestellen en dan nog even op het terras zitten om rustig ons ijsje te nuttigen. De kinderen vinden de ijsjes van de boerderij heerlijk, vaak halen we ook meteen onze geitenmelk. Ik hou van de verse producten en van de romige melk.

Aan alles komt een einde, dus ook aan onze heerlijke dag bij de geitenboerderij. De kinderen mopperen eigenlijk nooit als we naar huis gaan vanaf een activiteit, dit komt omdat we altijd echt de moeite en tijd nemen om ergens heen te gaan. Zo kunnen de jongens overal rustig kijken. Zij kunnen genieten van de sfeer uit het boerenleven. Genieten van de natuur en knuffelen met de dieren. Omdat wij hier vaker komen, hebben we een bepaalde route die we inmiddels al zo een 29 jaar volgen, eerst ik als kind en daarna met mijn eigen kinderen, zij weten precies wat we gaan doen en dat als het ijsje er is, we de dag samen afsluiten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RIDDERDAMMER HOEVE: WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM
FOTOGRAFIE: PRISCILLA KROEZEN | WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM

DE JASJES SHOP JE BIJ QUAPI KIDSWEAR EN DE LAARSJES SHOP JE BIJ FASHIONBOOTZ