Wat is geluk.

Geluk is.. Gelukkig zijn met iemand of iets anders? Eerlijk gezegd zou ik het niet weten! Want het ene moment in iemands leven het einde lijkt, kan het andere moment een nieuw begin zijn. Ik heb wel geleerd in mijn leven dat als iets niet zo gaat als ik zou willen of graag anders had gezien, ik geniet toch van het leven! Ook in slechte tijden of als ik verdrietig ben, want het kan soms in het lezen heel anders uitpakken, dan dat iemand bedoelt. Dat kan erg irritant zijn als iets niet over komt, zoals je de boodschap had willen geven. Dit in een discussie bijvoorbeeld.

Ik trek me dan altijd even terug. Ik probeer een plekje te vinden waar het rustig is. Dat deed ik als kind ook altijd al. Ik ging dan zitten bij de dieren in de stal. Ik ging als ik verdrietig was, denken aan dingen waar ik blij van werd. Als ik terug denk aan vroeger was het leven eigenlijk heel simpel. Ik maakte mij druk om een fiets waar een kras op zat en dan was ik verdrietig.

Maar toen ik naar school ging werd mijn leven al minder simpel. Op school werd ik voor gek gezet omdat ik teveel fouten maakte in de taalles. De meester riep mij dan naar voren in de klas en dan wist ik al weer genoeg. Hij zette mij voor schut voor de hele klas. Mijn klasgenoten moesten dan raden hoeveel taal fouten ik heb gemaakt. Ik kon mezelf tijdens dit soort “meester” momentjes “groot” houden door aan leuke dingen te denken. Ook al deed ik nog zo goed mijn best, het lukte mij gewoon niet. Zo schreef ik een woordje goed en even daarna was ik al weer vergeten hoe ik het woord moest schrijven. Ik heb geen idee waarom de meester mij vroeger op die manier voor schut zette, want daardoor werd ik ook de pispaal van de klas. Mijn schooltijd was daardoor ook niet de gelukkigste tijd.

Zo heb ik vanaf het begin af aan geleerd om altijd aan leuke dingen te denken als je een rot gevoel hebt. Het is denk ik ook een aanrader voor iedereen. Het houdt je sterk op vervelende momenten. Het is jammer dat het nodig is, want door dit soort vervelende situaties wordt je gevormd voor de rest van je leven.

Maar wat is dan geluk ….? Voor mij betekent gelukkig zijn, niet iets wat een leven lang duurt. Maar dit zijn kleine momenten. Ik zal wat voorbeelden noemen; als ik ’s morgen s wakker wordt en ik zie een regen druppel op de blaadjes, als ik mijn hond zie slapen met zijn pootjes over zijn ogen, of bijvoorbeeld toen Priscilla klein was en ik bracht haar naar school en we liepen hand in hand, of als zij bij mij lag te slapen en ik voelde dan in mijn hand haar kleine handje. Dat zijn dingen die maken mij gelukkig. Ik wordt er ook gelukkig van als mensen tegen mij lachen. Zo zijn er nog wel duizend dingen, die eigenlijk heel gewoon zijn, maar voor mij bijzonder.

Als ik me niet prettig voel, ziek ben of mezelf niet begrepen voel, dan trek ik mezelf weer terug, zoals ik als kind mezelf heb aangeleerd. Ik creëer dan even rust in mijn hoofd en pak dan mijn telefoon. Ik kijk naar de foto’s van mijn kleinkinderen en ik denk dan aan de laatste woorden die mijn moeder zei de laatste zondag toen ze nog leefde; “Connykind”  ,dat zei ze altijd als ze iets belangrijks tegen mij wilde vertellen.  Ze zei: “Connykind, Lieverd, ons samenzijn is over. Ik voel het. Want er komt iets in jouw leven heel snel. Iets wat jou nodig heeft.” Ik zei nog dat ze niet zo raar moest doen, maar ze zei: “nee mop, ik heb mijn missie met jou volbracht!” En in de nacht van zondag op maandag is zij op 1-2-2010 om 1.18 uur overleden.

Precies 9 maanden later, na haar overlijden, werd mijn oudste kleinzoon geboren op 1-1-2010. Is dat geen toeval? Heeft zij het toen al geweten? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat mijn kleinkinderen me zoveel gelukkige momenten geven. Als ik die allemaal op moet noemen, ik er wel boeken vol over kan schrijven. Dat geeft mij zoveel kracht en liefde in moeilijke momenten. Als ik aan eht einde van mijn leven kom, en tel dan alle mooie en gelukkige momenten bij elkaar, dan kan ik zeggen dat ik een gelukkig en leerzaam leven heb gehad. Daarom zeg ik nogmaals; “GENIET VAN ALLE KLEINE DINGEN!”

Wat is voor jullie geluk of wat maakt jullie gelukkig? Ik zou het leuk vinden om hierover te lezen in een reactie op Facebook, bij mijn blog.