De lancering van het magazine HUMBERTO en de voorpremière “Door het Oog”.‎

Met passie vertrok Humberto Tan afgelopen zomer naar het uitgestrekte Velebit-gebergte in Kroatië. Humberto maakt prachtige natuurfoto’s van Beren, wolven en lynxen, in de prachtige natuurgebieden van de Balkan. In Italië bezocht  Humberto het Abruzzo Nationaal Park waar hij de natuur in ging, samen met National Geographic-fotograaf Bruno D’Amicis.

Vandaag was het dan zover: de lancering van Humberto zijn eenmalige fotoglossy. In deze glossy staat zijn eigen werk, maar ook van andere fotografen die hem inspireren. Een deel van de opbrengsten van het magazine gaan naar een goed doel; Rewilding Europe. Deze mooie organisatie doet zijn uiterste best om de natuur in Europa terug te brengen. Afgelopen zomer is Humberto naar twee plaatsen geweest, waar deze organisatie actief zorg draagt dat de natuur terug komt. “Het magazine is ook een eerbetoon aan fotografen waar ik veel eerbied voor heb. Eerbied voor hun werk en voor de mens achter de camera. – Humberto Tan”

De lancering van het magazine HUMBERTO en de voorpremière “Door het Oog” was echt om van te genieten, wat een beelden. Ik genoot van de documentaire, de beelden en de foto’s die getoond zijn. Het was grandioos om aanwezig te zijn. Het nieuwe magazine HUMBERTO waar mens, dier en reizen samenkomen.  In het magazine staan foto’s van Humberto zijn reizen door Kroatië en Italië, informatie over het project, en nog zoveel meer. Dus, op naar de winkel en koop ook dé HUMBERTO! Want, ik kan er nog zoveel over vertellen, maar je moet het echt lezen en zien, om te ervaren wat ik bedoel.

Mijn oog valt tijdens het doorbladeren van het magazine op een reeks aan foto’s die Humberto maakte, voor het Rode Kruis tijdens een eerdere reis naar twee vluchtelingen kampen in Bangladesh. Ik raad je, na het zien van enkele foto’s, zeer zeker aan om vanaf 1 december echt een plekje in de agenda vrij te maken en opstap te gaan naar de expositie in Museum “De Fundatie” of naar “de Grote Kerk” in Zwolle. Je krijgt er géén spijt van, want Humberto laat met deze unieke beelden zien hoe deze mensen leven. Naar mijn mening word je bewust gemaakt en wakker geschud; “De beelden laten je inzien, hoe rijk wij zijn”. Ik bedoel dan niet rijk, zoals een dik gevulde bankrekening. Nee, ik bedoel rijk in liefde, geluk, een dak boven ons hoofd, kleding aan ons lijf. Zij hebben echt werkelijk niets meer, sommige géén eens een onderbroek. Triest, hartverscheurend en het ontroert mij deze beelden te zien.

De documentaire Door Het Oog is een persoonlijk reisverslag van Humberto, wat van het begin tot eind, in het teken staat van zijn bezoek aan de natuurprojecten van Rewilding Europe. De beelden zijn bijzonder en mooi, het is leuk te zien en erachter te komen, hoeveel tijd er wordt genomen om een mooie plaat te schieten van dieren in de natuur. Het is niet zomaar even een plaatje schieten, ik wist dat al, want ik fotografeer dagelijks mijn kinderen en geloof mij, daar komt een behoorlijke portie geduld bij aan te pas en je moet je moment afwachten. Ik weet tenminste zeker dat de kids er zijn, maar als je op een wild dier staat te wachten.. Kan het zomaar zijn, dat je er voor niks staat.  Maar voor een ieder die echt géén idee heeft, het geeft een geweldig gevoel als je een foto maakt, waar je hard voor gewerkt heb. Dus ben je onwijs benieuwd geworden na het lezen van mijn blog, let dan nu goed op!

Kijk zondag 26 november 22:30 naar Door Het Oog op National Geographic. Deze documentaire toont de reis van Humberto, een reis met een missie. De missie is om Rewilding Europe natuur te laten realiseren veel meer ruimte voor de dieren, de natuur en om natuurlijke processen een kans te geven.

Bedankt Humberto, voor de uitnodiging, ik heb genoten van de documentaire en het beeld materiaal. Nu op de bank met een kopje thee en dé HUMBERTO.